Rapport: Sprogpolitik og sprogbrug på flersprogede arbejdspladser

Hvad er en sprogideologi? Hvilke følelser, forestillinger og udfordringer er der på arbejdspladser, hvor medarbejderne taler flere sprog – dansk og dansk tegnsprog? Hvilke konkrete tiltag kan man indføre? Hvordan arbejder virksomheder helt overordnet med sprogholdninger og sprogpolitikker?

På spørgsmålene svarer forskerne Dorte Lønsmann & Kamilla Kraft (fra institut for Engelsk, Germansk og Romansk, Københavns Universitet), tegnsprogskonsulenterne Kim Kanstrup Kjeldsen og Kristin Martinsen (fra CFD), faglig leder og lingvist Janne Boye Niemelä (fra Afdeling for Dansk Tegnsprog under Dansk Sprognævn) samt Ragna Huse og Magnhild Rød Michaelsen fra Norge, der kommer fra hhv. Stiftelsen Signo og OsloMet.

Rapporten har mine samarbejdspartnere – Styrkeriget – bestilt til forbindelse med en konference i Odense, som blev afviklet den 1. juni 2022:

Sprogpolitik og sprogbrug på flersprogede arbejdspladser

Rapportens fokus er sprog og kultur på arbejdspladser, hvor kollegerne både taler dansk og dansk tegnsprog. Rapporten er en opsummering af, hvad de fire oplæg, de efterfølgende gruppedebatter og den afsluttende paneldebat handlede om.

Rapporten er sendt ud til arbejdspladser i tegnsprogsmiljøet, der beskæftiger både døve og hørende medarbejdere.

Hvad skal der til for at lave sådan en rapport? Først og fremmest deltog jeg i konferencen, og efterfølgende brugte jeg omtrent halvanden arbejdsdag på at sammenfatte pointerne og på at få rettet til.

Mette Bertelsen

Mette Bertelsen

Tak for at du læste med. Synes du, at noget af det der står i artiklen lyder interessant? Så skal du til enhver tid være velkommen til at kontakte mig.
Scroll til toppen

Har du lyst til at få nyheder fra mig?

Prøv mit nyhedsbrev

Jeg sender ikke nyhedsbreve fast ud. Men når jeg gør det, så vil du typisk få blogindlæg, info om nye produkter eller services – eller et godt tilbud.