Skal du købe en freelancer eller fastansætte en?

Lad os først få det på det rene: Jeg er nok ikke helt neutral, da jeg er freelancer og selvfølgelig gerne vil have, at du skal købe et produkt, service eller ydelse hos mig. Men jeg er også skolet i at se tingene fra flere vinkler, så jeg vil alligevel vove at påstå, at du måske kan få lidt at tænke over.

Der er mange opgaver, der venter på at blive løst i din virksomhed. Og du er den første til erkende, at det til tider kan knibe med at komme i bund med to-do-listen. Har du erkendt, at du ikke selv kan afsætte tiden til at “få jobbet gjort”, så kan du vælge at fastansætte en person til at løse de opgaver, du ikke rigtig kan få løst selv, men som du ved, er vigtige. Eller også kan du vælge at hyre en freelancer.

Personligt har jeg prøvet at fungere som både fastansat og freelancer. Jeg har også prøvet at samarbejde med interne kolleger og eksterne bureauer. Denne artikel er naturligvis biased i kraft af, at jeg nu sidder som freelancer. Nu er det mig, der løser de opgaver for mine kunder. Dem, der ikke orker selv at sidde og klippe-klistre med løsningerne.

Fastansat: Samarbejdet starter med en rekruttering

Hver gang du skal have en ny ansat, skal du i gang med en rekrutteringsproces. Det er en omstændelig og bekostelig proces. Og det er en proces, der kan være behæftet med risici. Tænk, hvis du kom til at kaste et femcifret månedligt tusindbeløb efter den forkerte person? Men når du er i mål, så har du en loyal medarbejder, der er der for dig.

Arbejder din virksomhed med specialistviden? Viden, som I værner om at få opbygget og bevaret? Så er det helt klart en fordel at have sine egen specialist, der kender produktet og virksomheden indgående. Når oplæringen er klaret, kører det derudad.

Fastansat: Din medarbejder er altid ved hånden

En medarbejder sidder som regel på kontoret. Eller også har medarbejderen på anden måde forpligtet sig til at være tilgængelig for dig i den arbejdstid, som I har aftalt. Du har betalt en fast, månedlig rate for din medarbejder. Du skal slet ikke bekymre dig om, at “taxametret” løber løbsk.

Fastansat: Medarbejderudgifter er meget mere end lønnen

Som tommelfingerregel betaler din virksomhed for medarbejderens løn, og så skal du lægge omkring 35% oven i. Ud over at dække din medarbejders løn og ferie, sygdom og barsel, skal din virksomhed nemlig også afsætte penge til arbejdscomputer, telefon og andet relevant udstyr, personalepleje, firmafester, frokostordninger mm.

Din virksomhed betaler fast hver måned for din medarbejders løn. Også selv om vedkommende ikke har så meget at lave, eller udfører pseudoarbejde. Eller måske endnu værre, omend ikke ualmindeligt: Måske er han/hun ikke rigtig sin løn værd. At skille sig af med en medarbejder i utide er bekosteligt for virksomheden og ikke særlig rart for nogen af parterne.

Og hvis din medarbejder tager sit gode tøj og går, så skal du i gang med rekrutteringsprocessen om igen.

Freelancer: En freelancer er god, når du ved hvad du skal have

Ved du, præcis hvad du skal have? Vil du have, at jobbet hurtigt skal klares? Er det vigtigt for dig, at den aftalte deadline overholdes? Så får du nok mest for dine penge, når du bruger en freelancer. Og en freelancer kan i øvrigt nærmest starte i morgen.

Freelancer: Gode freelancere arbejder transparent

Er du ikke skarp nok på hvad du ønsker, så kan du risikere, at freelanceren nikker ja og noterer alt på fakturaen. Og så kan du godt risikere, at regningen går løbsk. Men det er så ikke en særligt god freelancer, du har fået fat i. Gode og dygtige freelancere arbejder transparent.

Får du fat i en god freelancer, er vedkommende ekspert i at levere en tydelig deklaration af den vare, du får. På den måde kan du hele tiden holde overblik over, hvad du betaler for og har betalt for. Du kan sagtens bede freelanceren om at det skal gøres sådan.

Din freelancer har nemlig konstant hånden på kogepladen. For leverer din freelancer ikke varen, eller er du ikke tilfreds, så ved han eller hun godt, at du forholdsvis smertefrit kan finde en anden freelancer til at få jobbet gjort.

Freelancer: Et freelancesamarbejde er dynamisk

En freelancer er ofte en specialist inden for sit fag. Freelanceren har typisk et eller flere områder, hvor vedkommende har opbygget en specialiseret viden. En viden, som sjældent kan findes andre steder.

Det er nemmere for dig at skalere op og ned, når du bruger en freelancer. Skal der flere kloge hoveder med ind over dit projekt, kan du smide en person ind i puljen. Eller også har freelanceren ofte et netværk af andre dygtige freelancere, Din freelancers netværk kan tage sig af det, du har behov for. Og som lige netop de er allerbedst til. Ved at bruge kompetencerne og kræfterne korrekt, øges dine chancer for at opnå det bedste resultat.

Freelancer: Det ligger bag timeprisen

En freelancer koster godt nok flere kroner på timebasis i forhold til en fastansat. Men prisen skal også finansiere freelancerens arbejdscomputer, mobil og andet arbejdsudstyr, softwarelicenser, abonnementer, kontorplads og den tid, freelanceren bruger på administration/salg og ellers ikke kan tjene penge. Eksempler her er, når freelanceren f.eks. er på efteruddannelse, eller er syg, på ferie eller barsel. Og så er der pension og alle de investeringer, man skal foretage for at udvikle sin virksomhed.

En freelancer kører “pay-as-you-go”

Til gengæld betaler du kun for freelancerens effektive tid. Man kan sige, det er “pay-as-you-go” modellen, du vælger. Du ved, ligesom med ShareNow, GreenMobility mm. hvis du er til biler og delebiler. Her betaler du KUN for den effektive tid, hvor du kører fra A til B. Og ikke for den tid, bilen holder stille. Det er det samme med en freelancer. Du betaler ikke for freelancerens løn, når vedkommende ingen opgaver har for dig. Du betaler heller ikke for, at freelanceren udfører pseudoarbejde. Det er især fordelagtigt for dig, såfremt det går op og ned med hvor mange opgaver der er.

Freelanceren passer på sig selv

Du skal heller ikke investere penge i at pleje freelanceren. Ingen udgifter til HR, teambulding, MUS-samtaler, firmafester eller frokostordninger. Som freelancer passer man nemlig godt på sig selv. Og når freelanceren er på, fokuserer han eller hun kun på at skabe værdi for dig. På den gode måde.

fastansat eller freelancer – Dit valg

Vil du gerne have din konsulent ved hånden hele tiden? En som kender din virksomhed og kollegerne ind og ud? Og hvor de månedlige udgifter er relativt faste? Så skal du helt sikkert gå efter en fastansat.

Hvis du ved præcis hvad du skal have løst, og måske heller ikke har opgaver nok til en fastansat, er freelanceren en god løsning. Det samme gælder, hvis du ikke er interesseret i at udvide medarbejderskaren, men stadig skal have tingene gjort.

Mette Bertelsen

Mette Bertelsen

Tak for at du læste med. Synes du, at noget af det der står i artiklen lyder interessant? Så skal du til enhver tid være velkommen til at kontakte mig.
Scroll til toppen

Har du lyst til at få nyheder fra mig?

Prøv mit nyhedsbrev

Jeg sender ikke nyhedsbreve fast ud. Men når jeg gør det, så vil du typisk få blogindlæg, info om nye produkter eller services – eller et godt tilbud.